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Standard Methods of

Fire Tests of Door Assemblies

NFPA No. 252 — 1976

This 1976 edition of NFPA No. 252 was adopted by the Fall
Meeting of the National Fire Protection Association on November
17, 1976. It supersedes the 1972 edition.

Origin and Development of No. 252

The Standard for Fire Tests of Door Assemblies was adopted
as a tentative standard by the ASTM in 1940 and was finally
adopted in 1941. In 1942 this standard was adopted by the NFPA
and approved by the American Standards Association. It was re-
affirmed by the Committee on Fire Tests of Building Construction
and Materials and adopted in 1950. In 1953 a new NFPA Com-
mittee on Fire Tests was formed by action of the Board of Directors
and recommendations for revision of the standard made from that
Committee were adopted in 1958, 1969, and 1972.

The test procedure covered by this standard was developed by
Underwriters Laboratories Inc.
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Interpretation Procedure of the Committee on Fire Tests

Those desiring an interpretation shall supply the Chairman with five identical
copies of a statement in which shall appear specific reference to a single prob-
lem, paragraph, or section. Such a statement shall be on the business stationery
of the inquirer and shall be duly signed.

When applications involve actual field situations they shall so state and all
parties involved shall be named.

The Interpretations Committee will reserve the prerogative to refuse con-
sideration of any application that refers specifically to proprietary items of
equipment or devices. Generally inquiries should be confined to interpretation
of the literal text or the intent thereof.

Requests for interpretations should be addressed to the National Fire Pro-
tection Association, 470 Atlantic Avenue, Boston, MA 02210.
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Standard Methods of

Fire Tests of Door Assemblies

NFPA No. 252-1976

Chapter 1 General

1-1 Purpose. This standard outlines methods of fire test for door
assemblies.

1-2 Scope.

1-2.1 These methods of fire test are applicable to door assem-
blies of various materials and types of construction, for use in wall
openings to retard the passage of fire.

1-2.2 Tests made in conformity with these test methods will
register performance during the test exposure ; but such tests shall not
be construed as determining suitability for use after exposure to fire.

1-2.3 It is the intent that tests made in conformity with these
test methods will develop data to enable regulatory bodies to
determine the suitability of door assemblies for use in locations
where fire resistance of a specified duration is required.
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Chapter 2 Control of Fire Tests

2-1 Time-Temperature Curve.

2-1.1 The fire exposure of door assemblies shall be controlled to
conform to the applicable portion of the standard time-temperature
curve shown in Figure 2-1.1. The points on the curve that determine
its character are:

2400
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C & -1000 2 .
£ 7 S 1300°F ( 704°C)....at 10 minutes
|
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400 200
o > A 3 o
Time, hr.
Figure 2-1.1

2-1.2 For a closer definition of the time-temperature curve,
see the Appendix.

2-2 Furnace Temperatures.

2-2.1 The temperatures of the test exposure shall be deemed to
be the average temperature obtained from the readings of not less
than nine thermocouples symmetrically disposed and distributed to
show the temperature near all parts of the test assembly. The
thermocouples shall be protected by sealed porcelain tubes having
34-inch (19 mm) outside diameter and }4-inch (3 mm) wall thick-
ness, or, as an alternate, in the case of base metal thermocouples,
protected by Y4-inch (13 mm) wrought steel or wrought iron pipe
of standard weight. The junction of the thermocouples shall be 6
inches (152 mm) from the exposed face of the test assembly or from
the masonry in which the assembly is installed, during the entire
test exposure.
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2-2.2 The temperatures shall be read at intervals not exceed-
ing 5 minutes during the first 2 hours, and thereafter the intervals
may be increased to not more than 10 minutes.

2-2.3 The accuracy of the furnace control shall be such that
the area under the time-temperature curve, obtained by averaging
the results from the thermocouple readings, is within 10 percent of
the corresponding area under the standard time-temperature curve
for fire tests of 1 hour or less duration, within 7.5 percent for those
over 1 hour and not more than 2 hours, and within 5 percent for
tests exceeding 2 hours in duration.

2-3 Unexposed Surface Temperatures.

2-3.1 If unexposed surface temperatures are recorded, they
shall be determined in the following manner:

2-3.1.1 Unexposed surface temperatures shall be taken at
not less than three points with at least one thermocouple in each 16
square foot (1.5 m?) area of the door. Thermocouples shall not be
located over reinforcements extending through the door, over
vision panels, or nearer than 12 inches (305 mm) from the edge of
the door.

2-3.1.2 Unexposed surface temperatures shall be measured
with thermocouples placed under flexible, oven-dry, felted asbestos
pads 6 + Y4 inches square (152 4 3 mm square), 0.40 + 0.05 inch
(10 4+ 1 mm) in thickness, and weighing not less than 1.0 nor more
than 1.4 lb/ft.2 (5 kg nor more than 6.8 kg/m?). The pads shall be
held firmly against the surface of the door and shall fit closely
about the thermocouples. The thermocouple leads shall be positioned
under the pad for a distance of not less than 314 inches (89 mm)
with the hot junction under the center of the pad. The thermo-
couple leads under the pads shall be not heavier than No. 18 AWG
(0.82 mm?) and shall be electrically insulated with heat-resistant
and moisture-resistant coatings.

2-3.1.3 Unexposed surface temperatures shall be read at the
same intervals as used for the furnace temperatures in Section 2-2.2.
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Chapter 3 Test Assemblies

3-1 Construction and Size.

3-1.1 The construction and size of the test door assembly, con-
sisting of single doors, doors in pairs, special-purpose doors (such
as Dutch doors, double-egress doors, etc.), or multisection doors,
shall be representative of that for which classification or rating is
desired.

3-1.2 A floor structure shall be provided as part of the opening
to be protected, except where such floor interferes with the operation
of the door. The floor segment shall be of noncombustible material
and shall project into the furnace approximately twice the thickness
of the test door, or to the limit of the frame, whichever is greater.

3-2 Mounting.

3-2.1 Swinging doors shall be mounted so as to open into the
furnace chamber.

3-2.2 Sliding and rolling doors, except horizontal slide-type
elevator doors, shall be mounted on the exposed side of the opening
in the wall closing the furnace chamber.

3-2.3 Horizontal slide-type elevator doors shall be mounted
on the unexposed side of the opening in the wall closing the furnace
chamber.

3-2.4 Access-type doors and chute-type doors and frame as-
semblies shall be mounted so as to have one assembly open into the
furnace chamber and another assembly open away from the
furnace chamber.

3-2.5 Dumbwaiter and service-counter doors and frame as-
semblies shall be mounted on the exposed side of the opening in
the wall.

3-2.6 Door frames shall be evaluated when mounted so as to
have the doors open either away from or into the furnace chamber,
at the discretion of the testing authority, to obtain representative
information on the performance of the construction under test.

3-2.7 Surface-mounted hardware (fire-exit devices) for use on
fire doors shall be evaluated by being installed on one door as-
sembly swinging into the furnace chamber and another door as-
sembly swinging away from the furnace chamber.
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3-2.8 The mountings of all doors shall be such that they fit
snugly within the frame, against the wall surfaces, or in guides, but
such mounting shall not prevent free and easy operation of the test
door.

3-2.9 Clearances for swinging doors shall be as follows: With
a minus Yg-inch (1.6 mm) tolerance — 14 inch (3 mm) along the
top, ¥4 inch (3 mm) along the hinge and latch jambs, 14 inch (3 mm)
along the meeting edge of doors in pairs, and 24 inch (10 mm) at the
bottom edge of a single swinging door, and 4 inch (6 mm) at the |
bottom of a pair of doors.

3-2.10 Clearances for horizontal sliding doors not mounted
within guides shall be as follows: With a minus V4-inch (3 mm)
tolerance — 14 inch (12.7 mm) between door and wall surfaces,
8% inch (10 mm) between door and floor structure, and 14 inch
(6 mm) between the meeting edges of center-parting doors. A
maximum lap of 4 inches (102 mm) of the door over the wall opening
at sides and top shall be provided.

3-2.11 Clearances for vertical sliding doors moving within
guides shall be as follows: With a minus }3-inch (3 mm) tolerance —
14inch (12.7 mm) between the door and wall surfaces along top and /
or bottom door edges with guides mounted directly to the wall
surface and 35 inch (5 mm) between meeting edges of bi-parting
doors or 3 inch (5 mm) between door and floor structure or sill.

3-2.12 Clearances for horizontal slide-type elevator doors
shall be as follows: With a minus V4-inch (3 mm) tolerance — 34
inch (10 mm) between the door and wall surface, 3¢ inch (10 mm)
between multisection door panels, and 24 inch (10 mm) from the
bottom of a panel to the sill. Multisection door panels shall overlap
34 inch (19 mm). Door panels shall lap the wall opening 34 inch
(19 mm) at sides and top.
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Chapter 4 Conduct of Tests

4-1 Time of Testing.

4-1.1 Masonry shall have sufficient strength to retain the
Iassernbly in position throughout the fire and hose stream test.

4-2 Fire Endurance Test.

4-2.1 Maintain the pressure in the furnace chamber as nearly
equal to the atmospheric pressure as possible.

| 4-2,2 Continue the test until the exposure period of the desired
classification or rating is reached unless the conditions of acceptance
set forth in Chapter 5 are exceeded in a shorter period.

4-3 Hose Stream Test.

4-3.1 Immediately following the fire endurance test, subject
the test assembly to the impact, erosion, and cooling effects of a hose
stream direeted first at the middle and then at all parts of the
exposed surface, making changes in direction slowly.

| 4-3.2 Deliver the hose stream through a 2}4-inch (64 mm)
hose discharging through a National Standard Playpipe of corre-
sponding size equipped with 1%4-inch (29 mm) discharge tip of the
standard-taper smooth-bore pattern without shoulder at the orifice.
The water pressure at the base of the nozzle and for the duration of
application in seconds per square foot of exposed area shall be as
prescribed in Table 4-3.2.

4-3.3 The tip of the nozzle shall be located 20 feet (6 meters)
from and on a line normal to the center of the test door. If impossible
to be so located, the nozzle may be on a line deviating not to exceed
30 degrees from the line normal to the center of the test door. When
so located the distance from the center shall be less than 20 feet
(6 meters) by an amount equal to 1 foot (0.3 meters) for each 10
degrees of deviation from the normal.
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Table 4-3.2 Water Pressure at Base of Nozzle
and Duration of Application.

Water Pressure
at Base of Nozzle, Duration of Application,

pounds per Seconds per Square Foot
Desired Rating square inch of Exposed Area

B3hour . . . .. . . ... . 45 (310kPa) 3.0 (32 seconds/m?)
114 hour and over, if less than 3

hour . . . . . . . . . . . 30(207kPa) 1.5 (16 seconds/m?)
1 hour and over, if less than 115

hour . . . . . . . .. .. 30(207kPa) 0.9 (10 seconds/m?)
Lessthan1 hour. . . . . . . 30 (207 kPa) 0.6 ( 6 seconds/m?)

NOTE: The exposed area may be calculated using the outside dimensions
of the test specimen, including a frame, hangers, tracks, or other parts of
the assembly if provided, but normally not including the wall into which
the specimen is mounted. Where multiple test specimens are mounted in
the same wall, the rectangular or square wall area encompassing all of the
specimens will have to be considered as the exposed area since the hose
stream must traverse this area during its application.

4-4 Report.

4-4.1 Results shall be reported in accordance with the per-
formance in the tests prescribed in these test methods. The report
shall show the performance under the desired exposure period
chosen from the following: 20 minute, 30 minute, 34 hour, 1 hour,
114 hour, or 3 hour. The report shall include the temperature
measurements of furnace and, if determined, of the unexposed side
of the test assembly. It shall also contain a record of all observations
having a bearing on the performance of the test assembly. The|
materials and construction of the door and frame, and the details
of the installation, hardware, hangers, guides, trim, finish, and
clearance or lap shall be recorded to assure positive identification or
duplication in all respects. '
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Chapter 5 Conditions of Acceptance

5-1 General.

5-1.1 A door assembly shall be considered as meeting the re-
quirements for acceptable performance when it remains in the open-
ing during the fire endurance test and hose stream test within the
following limitations:

| 5-1.1.1 The test assembly shall have withstood the fire en-
durance test and the hose stream test without developing openings
anywhere through the assembly except that small portions of glass
dislodged by the hose stream shall not be considered a weakness.

5-1.1.2 No flaming shall occur on the unexposed surface of a
door assembly during the first 30 minutes of the classification period.

5-1.1.3 After 30 minutes, some intermittent light flames
[approximately six inches (152 mm) long], for periods not exceeding
five-minute intervals, may occur along the edges of doors.

5-1,1.4 Light flaming may occur during the last 15 minutes
of the classification period on the unexposed surface area of the door,
provided it is contained within a distance of 114 inches (38 mm)
from a vertical door edge and within 3 inches (76 mm) from the
top edge of the door and within 3 inches (76 mm) from the top
edge of the frame of a vision panel.

5-1,1.5 When hardware is to be evaluated for use on fire
doors, it shall hold the door closed in accordance with the con-
ditions of acceptance for an exposure period of three hours and, in
addition, the latch bolt shall remain projected and shall be intact
after the test. The hardware need not be operable after test.

5-1.1.6 Swinging Doors.

5-1.1.6.1 The movement of swinging doors shall not result
in any portion of the edges adjacent to the door frame moving from
the original position in a direction perpendicular to the plane of the
door more than the thickness of the door during the first half of the
classification period, nor more than 2% inches (73 mm) during the
entire classification period or as a result of the hose stream test.

5-1.1.6.2 The movement of swinging doors mounted in
pairs shall not result in any portion of the meeting edges moving
more than the thickness of the door away from the adjacent door
edge in a direction perpendicular to the plane of the doors during
the entire classification period or as a result of the hose stream test.



CONDITIONS OF ACCEPTANCE 252-13

5-1.1.6.3 An assembly consisting of a pair of swinging
doors incorporating an astragal shall not separate in a direction
parallel to the plane of the doors more than 34 inch (19 mm) nor a
distance equal to the throw of the latch bolt along the meeting edges.

5-1.1.6.4 An assembly consisting of a pair of swinging
doors, without an overlapping astragal, for a fire and hose stream
exposure of 114 hours or less, shall not separate along the meeting
edges more than 34 inch (10 mm), including the initial clearance
between doors.

5-1,1.6.5 An assembly consisting of a single swinging door
shall not separate more than 14 inch (13 mm) at the latch location.

5-1.1.6.6 Door frames to be evaluated with doors shall
remain securely fastened to the wall on all sides and shall not permit
through openings between frame and doors or between frame and
adjacent wall.

5-1.1.7 Sliding Doors.

5-1.1.7.1 Doors mounted on the face of the wall shall not
move from the wall sufficiently to develop a separation of more
than 27 inches (73 mm) during the entire classification period
or as a result of the hose stream test.

5-1.1.7.2 Doors mounted in guides shall not release from
the guides, and the guides shall not loosen from fastenings.

5-1.1.7.3 The bottom bar of rolling steel doors shall not
separate from the floor structure more than 34 inch (19 mm) during
the entire classification period or as a result of the hose stream test.

5-1.1.7.4 The meeting edge of center-parting horizontal
sliding doors and bi-parting vertical sliding doors shall not separate
more than the door thickness in a direction perpendicular to the
plane of the doors.

5-1.1.7.5 The meeting edges of center-parting horizontal
sliding doors and bi-parting vertical sliding doors without an over-
lapping astragal, for a fire and hose stream exposure of 114 hours
or less, shall not separate in a direction parallel to the plane of the
doors more than 35 inch (10 mm) along the meeting edges, including
the initial clearance between doors.

5-1.1.7.6 The meeting edges of center-parting horizontal
sliding doors incorporating an astragal shall not separate in a
direction parallel to the plane of the doors more than 34 inch (19
mm) nor a distance equal to the throw of the latch bolt along the
meeting edges.
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5-1.1.7.7 The bottom edge of service-counter doors or
single-slide dumbwaiter doors shall not separate from the sill more
than 34 inch (10 mm).

5-1.1.7.8 A resilient astragal, if provided, shall not
deteriorate sufficiently to result in through openings during the fire
endurance test, but small portions may be dislodged during the hose
stream test.

5-1.1.7.9 The lap edges of horizontal slide-type elevator

doors, including the lap edges of multisection doors, shall not move

from the wall or adjacent panel surfaces sufficiently to develop a

separation of more than 2% inches (73 mm) during the entire

| classification period or immediately following the hose stream test.

5-1.1.7.10 The meeting edges of center-parting horizontal

| slide-type elevator door assemblies, for a fire and hose stream ex-

posure of 114 hours or less, shall not move apart more than 114

inches (32 mm) as measured in any horizontal plane during the

| entire classification period or immediately following the hose stream
test.



